Składniki:
Nadzienie:
- 1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich
- 1/3 szklanki cukru
- 1 1/2 łyżeczki cynamonu
- 3 łyżki roztopionego masła
Muffiny:
- 1 szklanka i 7 łyżek mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/4 szklanki cukru
- 1 duże jajko
- 3 łyżki rozpuszczonego masła
- 1 szklanka + 2 łyżki maślanki (można tez użyć 3/4 szklanki naturalnego jogurtu i 1/3 szklanki mleka)
W tym przepisie użyłam tego przepisu na ciasto, tylko nie dodałam kakao i zmniejszyłam ilość cukru do 1/4 szklanki
Na wierzch:
miód, około 1/2 szklanki (ja pominęłam bo muffinki i tak były słodziutkie)
Wykonanie:
Rozgrzać piekarnik do 200 stopni. Wszystkie składniki nadzienia wymieszać w małej miseczce.
Wymieszać razem suche składniki - mąkę, proszek, sodę i cukier. Osobno połączyć wszystkie mokre składniki - maślankę, jajko i rozpuszczone masło. Wlać do suchych składników i delikatnie wymieszać, tak tylko żeby składniki się połączyły.
Wypełniać wgłębienia muffinowe do 1/3 wysokości, teraz dodać niecałą łyżkę nadzienia i przykryć warstwą ciasta, tak do 2/3 wysokości foremki. Resztkami nadzienia posypać wierzch muffinów i piec około 15 minut, powinny być ładnie zrumienione. Wyjąć, lekko polać miodem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.