Składniki:
- szklanka maki pszennej
- szklanka kaszy manny
- szklanka cukru
- 1 cukier waniliowy
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 kostka masła extra (użyłam mniej)
- tłuszcz i bułka tarta do smarowania tortownicy (ja piekłam w blaszce do tarty)
- jabłka 4-5 sztuk (szara reneta)
Wykonanie:
Sypkie produkty dokładnie wymieszać. Ze szklanki cukru można ująć czubatą łyżką i posypać tarte jabłka.
Tortownice grubo wysmarować tłuszczem (masło lub margaryna i posypać cienko bułką tartą).
Wsypać połowę suchej mieszanki. Na to równo rozłożyć jabłka i potem wsypać na wierzch resztę. Masło (schłodzone) pokroić w cienkie plastry i równomiernie rozłożyć na wierzchu. Piec ok 1 godziny w temperaturze 180stopni, aż ciasto bedzie dobrze zrumienione. (ja piekłam znacznie krócej)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.