Jedno
z moich ulubionych połączeń - jabłka i żurawiny. Tym razem z dodatkiem
makaronu. Może być na deser, albo na podwieczorek, a dla tych mniej
głodnych nawet na lekki obiad.
Składniki :
* 1 jabłko
* 4 łyżki żurawiny do mięs lub dżemu żurawinowego
* 8 muszli
* pół szklanki śmietany kremówki
* 1 jajko
* 2 łyżki + 1 łyżka cukru
Wykonanie:
Makaron gotujemy al dente. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Śmietankę, jajko i cukier (2 łyżki) mieszamy, aż powstanie sos. Jabłko obieramy i kroimy na kawałki. Podgotowujemy na odrobinie wody. Pod koniec gotowania dodajemy żurawinę, mieszamy i chwilę razem gotujemy, dosładzamy do smaku. Ugotowane muszle (przestudzone) nadziewamy owocami. Układamy w naczyniu do zapiekania i zalewamy kremem śmietanowym. Pieczemy przez około 15 - 20 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.