"Mógłbym
jeść taki obiad przez cały tydzień", "To jest lepsze od gulaszu". Czy
potrzeba więcej reklamy? Zachęcam. To jest jedna z wersji lubelskiego
forszmaku. Można zrobić też wersję drobiową oraz z pieczarkami. Może
jeszcze się tu pojawią?
Składniki:
* 800 g wieprzowiny
* 150 g wędzonej kiełbasy
* 1 cebula
* 3 - 4 ogórki kiszone
* 3 łyżki przecieru pomidorowego
* 1,5 litra bulionu (lub wody)
* 2 łyżki mąki
* kilka ziarenek ziela angielskiego
* 2 - 3 liście laurowe
* sól, pieprz
* olej
Wykonanie:
Wieprzowinę kroimy w małą kostkę lub paski, kiełbasę w kostkę, cebulę na talarki, ogórka obieramy ze skórki i kroimy w kostkę.
Wieprzowinę podsmażamy na oleju. Zdejmujemy z patelni, na tym samym tłuszczu smażymy kiełbasę, zdejmujemy a następnie podsmażamy cebulę. Mięso i cebulę wrzucamy do garnka i zalewamy większością bulionu. Dodajemy ziele i liść laurowy. Na patelnię z resztą oleju wrzucamy mąkę, podsmażamy i dolewamy resztę bulionu. Mieszamy dokładnie a następnie dodajemy do gotującego się mięsa i cebuli. Mieszamy. Wszystko dusimy około 60 minut, aż mięso zmięknie. Około 10 - 15 minut przed końcem dodajemy ogórki i przecier pomidorowy. Mieszamy i doprawiamy do smaku.Potrawę podajemy z chlebem lub ziemniakami. Najlepsza jest na drugi dzień, kiedy składniki się przegryzą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.