18.09.2011

Ciasto czekoladowe z malinami

Miesiąc temu Jola pokazała to ciasto (w oryginale było u Kasi).  Zrobiłam je natychmiast (niestety nie miałam jak pokazać) i muszę przyznać, że nie żałuję.  Jest niezwykle czekoladowe, nawet bez polewy.  Troszkę jak murzynek, ale zdecydowanie bardziej wilgotne.  Jestem pewna, że zrobię je jeszcze nie raz. 


 

Składniki na keksówkę (25x7cm):

* 125g masła
* 100g gorzkiej czekolady
* 155ml wody
* 12g kakao
* 0,5 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
* 168g cukru (dałam mniej)
* 0,5 łyżeczki ekstraktu z wanilii
* 1 duże jajko
* 120g mąki pszennej
* 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
* większa szczypta soli

Dodatkowo:

* szklanka malin

Składniki polewy (ja nie robiłam):

* ok. 130-150 g czekolady
* kilka łyżek śmietany kremówki


Wykonanie:

Masło, czekoladę, wodę, kakao, kawę i cukier umieścić w rondelku. Podgrzewać na małym ogniu ciągle mieszając do rozpuszczenia się wszystkich składników. Odstawić na 15-20 min do ostudzenia. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i solą. Do czekoladowej mieszanki dodać, ekstrakt i jajko, zmiksować. Dodać mąkę. Miksować około minuty aż masa stanie się gładka. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 20cm lub do keksówki, posypać równomiernie malinami. Piec przez około 40-50min w temp. 170 stopni C. Czekoladę podgrzewać ze śmietanką na małym ogniu. Kiedy czekolada się rozpuści, zdjąć rondelek z ognia i mieszać do uzyskania gładkiej masy. Przed polaniem ciasta, schłodzić polewę.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...