Uwielbiamy
chińszczyznę. Po pierwsze jest smaczna, a po drugie zdrowa. No i
najważniejsze takie danie przygotujemy w kilkanaście minut (nie licząc
marynowania). Przepis dodaję do akcji Z Widelcem po Azji.
Składniki:
* 1 pierś z kurczaka
* 1 opakowanie makaronu ryżowego z tapioką
* 2 marchewki
* 10 liści kapusty pekińskiej
* 1 cebula
* biały kawałek pora
* 2 - 3 łyżki chińskiej mieszanki kiełków
* sól, pieprz
* 4 łyżki sosu sojowego
* 1 łyżka cukru
* olej
Wykonanie:
Sos sojowy i cukier mieszamy w misce. Pierś z kurczaka myjemy i kroimy na kawałki. Wrzucamy do sosu sojowego, mieszamy i marynujemy w lodówce przez 2 godziny (lub zostawiamy na noc).
Kapustę myjemy i siekamy. Marchew obieramy i kroimy w słupki. Cebulę kroimy w piórka, a pora na plasterki. Na odrobinie oleju podduszamy cebulę. Dodajemy pozostałe warzywa i dusimy (możemy robić to w woku). Pierś z kurczaka smażymy (razem z sosem sojowym) na drugiej patelni. W międzyczasie przygotowujemy makaron zgodnie z przepisem na opakowaniu. Kiedy pierś jest gotowa, a warzywa podduszone, łączymy wszystko na jednej patelni (lub w woku). Dodajemy kiełki, mieszamy i chwilę dusimy razem. Dodajemy gotowy makaron, mieszamy i ponownie przez moment razem podsmażamy. Podajemy natychmiast.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.