16.02.2015

Kurczak w sosie pomidorowym

Kurczak w pomidorach i fasolką.  Idealny na obiad dla kilku osób.  Moim dzieciom bardzo posmakował.  Podawaliśmy go jednego dnia z kaszą, drugiego z ryżem i obydwa dodatki pasowały.  Myślę, że spokojnie można też podać do niego chleb. Danie przygotowałam razem  Edytką, która znalazła ten przepis. 



Składniki:
  • 8 kawałków kurczaka (u mnie ćwiartki kurczaka)
  • 1/2 kg marchewki
  • 600-800 g fasoli z puszki
  • 50 g boczku
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 500 g przecieru pomidorowego lub przetartych pomidorów
  • sól, pieprz, słodka czerwona papryka, cukier
  • olej


Wykonanie:
Umytego i osuszonego kurczaka doprawić solą i pieprzem.  Podsmażyć na oleju.  Mięso zdjąć z patelni.   Na ten sam tłuszcz położyć posiekaną cebulę, marchewkę w plastrach, boczek w kawałkach i podsmażać.  Po chwili dodać posiekany czosnek i razem przez chwilę podsmażać.  Wlać ok 500 ml wody, pomidory i całość zagotować.  Doprawić solą, pieprzem, papryką i odrobiną cukru.  Tak przygotowany sos przelać do naczynia do zapiekania.  Dodać do niego fasolę, wymieszać.  Na wierzch położyć podsmażone kawałki kurczaka.  Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na około godzinę.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...