23.02.2015

Chleb owsiany

Jeżeli zapomni się o dokarmieniu zakwasu,  to trzeba robić chleb na drożdżach.  Ten pochodzi z książki Hamelmana.  Jest smaczny, z lekko słodkawym posmakiem, ale pasuje też to wędlin.  Jak na drożdżowca, to naprawdę dobry,  dość długo świeży i wilgotny.  Polecam.



Składniki:
  • 680 g mąki pszennej chlebowej
  • 230 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 150 g płatków owsianych zwykłych lub górskich
  • 570 g wody
  • 100 g mleka
  • 75 g miodu
  • 75 g oleju
  • 20 g soli
  • 5 g drożdży instant


Wykonanie:

Płatki wsypać do misy robota i zalać wodę.  Wymieszać tak, aby płatki dobrze namokły i odstawić na około 15 - 20 minut do zmiękczenia.  Dodać pozostałe składniki i wyrabiać na najniższej prędkości przez 3 minuty.  Sprawdzić wilgotność ciasta, powinno być średnio luźne, i ewentualnie dodać odrobinę mąki lub wody.  Wyrabiać na wyższej prędkości przez 3 - 4 minuty.  Uformować kulę, przykryć i odstawić do wyrastania na 2 godziny.  W połowie wyrastania ciasto złożyć.  Wyrośnięte ciasto podzielić na 2 części. Z każdej uformować bochenek, przełożyć do kosza, nakryć  i odstawić w ciepłe miejsce na 1 - 1,5 godziny. 
Piekarnik (najlepiej z kamieniem) rozgrzać do 235 stopni.   Przełożyć chleb na kamień lub blachę i piec przez 15 minut.  Zmniejszyć temperaturę do 220 stopni i piec przez kolejne 10-15 minut.  Gotowy chleb będzie wydawał głuchy odgłos, jeżeli postukamy go od spodu.  Chleb wystudzić na kratce.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...