Składniki:
- 680 g mąki pszennej chlebowej
- 230 g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 150 g płatków owsianych zwykłych lub górskich
- 570 g wody
- 100 g mleka
- 75 g miodu
- 75 g oleju
- 20 g soli
- 5 g drożdży instant
Wykonanie:
Płatki
wsypać do misy robota i zalać wodę. Wymieszać tak, aby płatki dobrze
namokły i odstawić na około 15 - 20 minut do zmiękczenia. Dodać
pozostałe składniki i wyrabiać na najniższej prędkości przez 3 minuty.
Sprawdzić wilgotność ciasta, powinno być średnio luźne, i ewentualnie
dodać odrobinę mąki lub wody. Wyrabiać na wyższej prędkości przez 3 - 4
minuty. Uformować kulę, przykryć i odstawić do wyrastania na 2
godziny. W połowie wyrastania ciasto złożyć. Wyrośnięte ciasto
podzielić na 2 części. Z każdej uformować bochenek, przełożyć do kosza,
nakryć i odstawić w ciepłe miejsce na 1 - 1,5 godziny.
Piekarnik
(najlepiej z kamieniem) rozgrzać do 235 stopni. Przełożyć chleb na
kamień lub blachę i piec przez 15 minut. Zmniejszyć temperaturę do 220
stopni i piec przez kolejne 10-15 minut. Gotowy chleb będzie wydawał
głuchy odgłos, jeżeli postukamy go od spodu. Chleb wystudzić na kratce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.