25.02.2015

Kurczak a la KFC

O takiego kurczaka od dawna prosiła mnie córka.  W jeden z weekendów postanowiłam zrealizować jej marzenie, tym bardziej, że jakiś czas temu Edytka przypomniała o tym przepisie.  Kurczak bardzo nam posmakował i chociaż nie należy do najlżejszych dań, to raz na jakiś czas można realizować takie marzenia dzieci.  Zamiast tradycyjnych skrzydełek użyłam pałeczek z kurczaka.



Składniki:
  • 14 podudzi z kurczaka
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki
  • 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne 

Na ciasto:
  • 1 szklanka mąki
  • 150 ml mleka
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  • 1 łyżeczka pieprzu cayenne

  • 1 szklanka mąki do obtaczania
  • olej do smażenia



Wykonanie:
Podudzia umyć i osuszyć.  Oprószyć solą, paprykami i pieprzem cayenne.  Odstawić na minimum 30 minut, można też zostawić w lodówce na kilka godzin.  Przygotować ciasto naleśnikowe.  Wszystkie składniki wymieszać w misce rózgą.  Do gotowego ciasta wrzucić kawałki kurczaka i obtoczyć w cieście.  Miskę wstawić do lodówki na minimum godzinę.  Wyjąć mięso z lodówki i poczekać aż będzie miało temperaturę pokojową (bardzo ważne).  Rozgrzać tłuszcz do 180 stopni.  Ocieplonego kurczaka wyjąć z ciasta i obtoczyć w mące.  Smażyć po kilka kawałków kurczaka w głębokim tłuszczu przez około  12 - 15 minut.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...