Składniki:
- 14 podudzi z kurczaka
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki
- 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne
Na ciasto:
- 1 szklanka mąki
- 150 ml mleka
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
- 1 łyżeczka pieprzu cayenne
- 1 szklanka mąki do obtaczania
- olej do smażenia
Wykonanie:
Podudzia
umyć i osuszyć. Oprószyć solą, paprykami i pieprzem cayenne. Odstawić
na minimum 30 minut, można też zostawić w lodówce na kilka godzin.
Przygotować ciasto naleśnikowe. Wszystkie składniki wymieszać w misce
rózgą. Do gotowego ciasta wrzucić kawałki kurczaka i obtoczyć w
cieście. Miskę wstawić do lodówki na minimum godzinę. Wyjąć mięso z
lodówki i poczekać aż będzie miało temperaturę pokojową (bardzo ważne).
Rozgrzać tłuszcz do 180 stopni. Ocieplonego kurczaka wyjąć z ciasta i
obtoczyć w mące. Smażyć po kilka kawałków kurczaka w głębokim tłuszczu
przez około 12 - 15 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.