Składniki:
- 3 szklanki startej cukinii (2 większe cukinie)
 - 2 średnie marchewki starte na tarce o grubych oczkach
 - 1 3/4 szklanki kaszy manny
 - 2 ząbki czosnku
 - 3 średnie cebule
 - 1/2 szklanki oleju
 - 1 łyżka suszonych ziół prowansalskich
 - 1 łyżka suszonego tymianku (dałam świeży)
 - sól, pieprz
 - 3 jajka
 
Wykonanie:
Obraną 
cukinię zetrzeć na tarce o grubych oczkach.  Posolić i odstawić, żeby 
puściła sok.  Następnie lekko odcisnąć, przełożyć na sitko do 
odsączenia.  Ponownie odcisnąć.   Odmierzyć 3 szklanki.
Cebulę 
posiekać i zeszklić na odrobinie oleju.  Pod koniec dodać przeciśnięty 
przez praskę czosnek.  Odstawić do przestudzenia.  Dodać do startej 
cukinii startą marchewkę, żółtka, olej, kaszę, zioła, przestudzoną 
cebulę z czosnkiem.  Wymieszać i doprawić do smaku pieprzem (nie polecam
 dodawania już soli).  Białka ubić na sztywno i delikatnie wymieszać z 
pozostałą masą. 
Foremkę 
keksówkę (30 cm) wyłożyć papierem lub posmarować olejem i wysypać bułką 
tartą. Przełożyć masę i wyrównać formując na środku lekki wzgórek 
(pasztet podczas stygnięcia lekko zapadnie się na środku).  Wstawić do 
piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec przez około godzinę lub 
trochę dłużej.  Można pod koniec pieczenia przykryć pasztet folią gdyby 
za bardzo się rumienił.


Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.