Składniki:
- 3 szklanki startej cukinii (2 większe cukinie)
- 2 średnie marchewki starte na tarce o grubych oczkach
- 1 3/4 szklanki kaszy manny
- 2 ząbki czosnku
- 3 średnie cebule
- 1/2 szklanki oleju
- 1 łyżka suszonych ziół prowansalskich
- 1 łyżka suszonego tymianku (dałam świeży)
- sól, pieprz
- 3 jajka
Wykonanie:
Obraną
cukinię zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Posolić i odstawić, żeby
puściła sok. Następnie lekko odcisnąć, przełożyć na sitko do
odsączenia. Ponownie odcisnąć. Odmierzyć 3 szklanki.
Cebulę
posiekać i zeszklić na odrobinie oleju. Pod koniec dodać przeciśnięty
przez praskę czosnek. Odstawić do przestudzenia. Dodać do startej
cukinii startą marchewkę, żółtka, olej, kaszę, zioła, przestudzoną
cebulę z czosnkiem. Wymieszać i doprawić do smaku pieprzem (nie polecam
dodawania już soli). Białka ubić na sztywno i delikatnie wymieszać z
pozostałą masą.
Foremkę
keksówkę (30 cm) wyłożyć papierem lub posmarować olejem i wysypać bułką
tartą. Przełożyć masę i wyrównać formując na środku lekki wzgórek
(pasztet podczas stygnięcia lekko zapadnie się na środku). Wstawić do
piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec przez około godzinę lub
trochę dłużej. Można pod koniec pieczenia przykryć pasztet folią gdyby
za bardzo się rumienił.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.