25.09.2015

Pleśniak z jabłkami i śliwkami

Ciasto dzieciństwa, chociaż wtedy jadłam głównie ze śliwkami.  Wiem, że moja mam korzysta z takiego przepisu na ciasto do szarlotki, więc tak naprawdę połączyłam dwa w jedno.   Ciasto idealne na jesień.  Będzie znikać szybko.  Zapewniam.



Składniki:
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1 1/4 szklanki cukru (można mniej)
  • 5 jaj
  • 250 g masła
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka kakao
  • 4 - 5 jabłek
  • kilkanaście śliwek
  • 1 łyżeczka cynamonu + 1 - 2 łyżki cukru



Wykonanie:

Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia.  Dodać masło i żółtka i całość posiekać.  Dodać około 1/4 szklanki cukru i szybko wyrobić kruche ciasto.  Zawinąć w folię i schłodzić w lodówce.  Następnie ciasto wyjąć i oddzielić około 2/3 ciasta.  Mniejszy kawałek ciasto podzielić na pół i do jednej połowy dodać kakao i dokładnie wyrobić. 
Jabłka obrać, pokroić na kawałki.  Podsmażyć z odrobiną cukru i cynamonu.  Śliwki umyć, przekroić na pół i wyjąc pestki.
Duży kawałek jasnego ciasta wyłożyć na dnie.  Na ciasto wyłożyć jabłka, a na nie połówki śliwek.  Na owoce zetrzeć na grubej tarce jasne ciasto.  Białka ubić na sztywno z cukrem.  Wyłożyć na jasne ciasto.  Na wierzch zetrzeć ciasto z kakao.  Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 40 minut.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...