Składniki:
- 2 papryka (lub po jednej z 2 kolorów)
- kilka sporych łyżek ajvaru
- mozzarella
na ciasto:
- 400 g mąki orkiszowej jasnej
- 175 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
- 1 łyżeczka drożdży instant lub 3 łyżeczki świeżych
- 60g oliwy z oliwek
- 340g - 400g lodowato zimnej wody (dałam ok. 380)
- łyżeczka soli
Wykonanie:
W
misie wymieszać mąki, sól i drożdże. Dodać oliwę i stopniowo dolewać
wody. Zagniatać ciasto robotem na niskich obrotach przez kilka minut,
aż ciasto będzie elastyczne. Misę przykryć i wstawić do lodówki na noc
(ostatecznie ciasto może stać w lodówce tylko kilka godzin lub po prostu
od razu wyrastać w cieple). Gotowe ciasto podzielić na porcje.
Rozwałkować. Na cieście rozsmarować ajvar. Posypać papryką pokrojoną w
kostkę. Na wierzchu ułożyć plastry mozzarelli. Piec w 240 stopniach
przez około 10 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.