Miałam trochę uparowanego kalafiora i brokułu. Postanowiłam, że zamiast znowu robić sałatkę,
przygotuję kotleciki na wzór tych z samego kalafiora. Wyszły przepyszne, a do tego mają zdecydowanie
ładniejszy kolor niż te kalafiorowe.
Będę powtarzać w sezonie i Wam też polecam.
Składniki:
- pół kalafiora
- pół brokułu
- 1 jajko
- pół cebuli
- kilka łyżek bułki tartej
- 1 ząbek czosnku
- papryka słodka
- sól, pieprz
- olej
Wykonanie:
Kalafior i brokuł umyć i podzielić na różyczki. Gotować na parze aż warzywa będą miękkie, ale
sprężyste (wystarczy ok. 5 minut).
Uparowane warzywa rozgnieść tłuczkiem do ziemniaków. Cebulę posiekać i zeszklić na odrobinie
oleju. W misce wymieszać rozgniecione
warzywa, cebulę i jajko. Dodać ok. 3 – 5 łyżek bułki tartej (ilość bułki
zależy od wilgotności warzyw). Doprawić
do smaku. Z masy formować płaskie
kotleciki. Smażyć z obu stron na patelni
grillowej bez tłuszczu lub na zwykłej na odrobinie tłuszczu. Podawać na ciepło lub zimno.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.