Składniki:
- cukinia (ok 500 g)
- bakłażan (ok 400 g)
- pieprz, sól
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 2 jajka
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- 1/2 łyżeczki papryki ostrej
- 250 g fety
- ok 200-250 g mąki (użyłam orkiszowej)
- 1 cebula
- olej dosmażenia
Wykonanie:
Cukinię obrać i zetrzeć na tarce. Położyć na sitku i posolić. Odstawić na ok 20 minut. Następnie przełożyć do ściereczki i dokładnie wycisnąć. Odłożyć ponownie na sitko.
Bakłażana pokroić na 1 cm plastry i posolić z każdej strony. Odłożyć na ok 20 minut. Po tym czasie wytrzeć plastry bakłażana i usmażyć na patelni grillowej z każdej strony (bez tłuszczu). Przestudzić usmażone plastry a następnie drobno posiekać.
Cebulę posiekać i poddusić na odrobinie tłuszczu.
W misce wymieszać przygotowaną cukinię, bakłażana, cebulę, jajka, natkę i przyprawy. Dodać pokruszoną fetę oraz stopniowo dodawać mąkę. Mokrymi rękami formować kotlety. Smażyć na głębokim tłuszczu bądź na dobrze rozgrzanej patelni grillowej (z odrobiną tłuszczu) na średnim ogniu.
I które lepsze :)? PS. Właśnie dodaję nową stronę do Feedly...
OdpowiedzUsuńTe grillowane. Lżejsze są
OdpowiedzUsuń