Składniki:
Nadzienie:
- 1 kg wiśni
- 90 g cukru
- 4 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka wody
Ciasto:
- 260 g mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 90 g drobnego cukru
- 125 g schłodzonego masła
- kilka łyżek zimnej wody
Wykonanie:
Formę do tarty o śr 22 cm wysmarować masłem (moja miała 24 i była odrobinę za duża).
Mąkę, proszek, sól i cukier wymieszać z posiekanym masłem, aż ciasto będzie przypominać piasek. Dodawać stopniowo po łyżce wody ( 2- 4) i szybko wyrobić kruche ciasto. Uformować kulę, zawinąć w folię i schować do lodówki na 30 minut.
Wiśnie umyć i wydrylować. Przełożyć do garnka i zasypać cukrem. Postawić na ogniu i gotować mieszając od czasu do czasu, aż wiśnie najpierw puszczą sok, a następnie ten sok się zredukuje. Mąkę ziemniaczaną wymieszać z wodą i wlać do wiśni. Zagotować mieszając. Odstawić do przestygnięcia.
Wyjąć ciasto z lodówki i rozwałkować na średnicę kilka cm większą niż tarta. Wyłożyć spód i brzegi formy i odciąć resztę ciasta. Pozostałe ciasto ponownie szybko wyrobić i rozwałkować na średnicę 22 cm. Spód ciasta nakłuć widelcem. Wstawić formę na 3 - 4 minuty do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Wyjąć i na lekko podpieczony spód wyłożyć przygotowane wiśnie. Na wierzchu położyć rozwałkowane ciasto i nakłuć je widelcem. Wierzch posmarować mlekiem lub jajkiem. Piec około 40 - 50 minut, aż ciasto będzie koloru złotego.
Wyjąć placek z piekarnika. Podawać na ciepło (patrz uwaga we wstępie) lub na zimno.
Mam ślinotok...:)
OdpowiedzUsuń