21.09.2016

Leczo z dynią

Gdy nadchodzi jesień, nadchodzi też pora leczo.  Najczęściej w jedynej słusznej wersji, ale czasami z małymi odstępstwami.  Na początku września rozkroiłam pierwszą dynię i postanowiłam część dodać do lecza.  Wyszło idealne.  Pasuje idealnie na takie dni jak teraz, chociaż wtedy podczas wrześniowych upałów też się sprawdziło.





Składniki:

  • 1 kg dyni
  • 1 cukinia
  • 4 - 5 pomidorów
  • 1 papryka
  • 2 cebule
  • 1 łyżka oleju
  • sól, pieprz, słodka papryka


Wykonanie:
Cebulę posiekać i zeszklić na oleju w dużym garnku.  Dodać obrane ze skórki i pokrojone pomidory, dynię bez skórki pokrojoną w kostkę, cukinię i paprykę.  Podlać odrobiną wody i dusić aż warzywa będą miękkie.  Doprawić do smaku.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...