16.09.2016

Paprykowa pizza z kalafiora

Bardzo posmakowała mi kalafiorowa pizza.  Tym razem na kalafiorowym spodzie położyłam papryki i ajvar.  Mam wrażenie, że ajvar dużo lepiej spisuje się tutaj niż zwykły pomidorowy sos.  Nadaje pizzy charakteru.






Składniki:
  • 750 g kalafiora
  • 100 g mielonych migdałów
  • 2 jajka
  • 1/2 łyżeczki suszonego oregano
  • sól, pieprz
  • ajvar (kilka łyżek)
  • po kilka plastrów papryki w 2 - 3 kolorach
  • mozzarella


Wykonanie:
Spód kalafiorowy wykonać jak w tym przepisie.  Tym razem jednak spód piekłam wieczorem i zostawiłam na noc w uchylonym piekarniku.   Dlatego jest bardziej podpieczony. Na tak przygotowany spód rozsmarować ajvar (polecam wersję ostrą).  Na wierzch położyć pokrojone w kostkę papryki.  Mozzarellę osuszyć ręcznikiem papierowym, pokroić w plastry i ułożyć na wierzchu.  Pizzę wsadzić do piekarnika rozgrzanego do 220 - 240 stopni.  Piec 10-12 minut.  Podawać z rukolą.



1 komentarz:

  1. Z wielką chęcią spróbuję przygotować z mamą. :)

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...