24.09.2016

Tiramisu śliwkowe

Jesienna wersja deserowego klasyku.  Duszone śliwki doskonale komponują się z kawą i Amaretto.  Zresztą to połączenie już dawno skradło mi serce.





Składniki:

  • 2 żółtka
  • 30 g cukru
  • 500 g mascarpone
  • 500 g śliwek
  • 200 ml świeżo parzonej kawy
  • 25 g + 50 g Amaretto
  • biszkopciki podłużne
  • 100 ml soku pomarańczowego


Wykonanie:

Śliwki umyć, przekroić na pół, wyjąc pestki i przekroić na ćwiartki.  Włożyć do naczynia żaroodpornego, zalać sokiem i piec przez 20-25 minut w 180 stopniach.   Wyjąć śliwki z sosu i wystudzić.  (Z sosu można przygotować kisiel.)
Żółtka ubić na parze z cukrem.  Dodać mascarpone i wymieszać mikserem (nie na parze).  Dodać 25 g Amaretto i ponownie ubić robotem.
Kawę wymieszać z 50 g Amaretto i odrobiną wody.  Maczać w kawie biszkopciki i układać jedną warstwę w naczyniu.  Na biszkopciki wyłożyć połowę mascarpone, a na wierzch połowę śliwek.  Na śliwki układać drugą warstwę biszkopcików maczanych w kawie.  Na to ponownie mascarpone i śliwki.  Odstawić do lodówki na kilka godzin.




4 komentarze:

  1. Anonimowy14:50

    .... och, och, och!!! magia kolorów : róże( filiżanka), fiolety (talerzyk), pomarańcze (śliwki)....... nie ma co, kompozycja cudowna....
    .....no i te WRZOŚĆCE...... a na dodatek jakie smaki i aromaty......zlituj się....... kawa, śliwki, BOSKIE TIRAMISU........
    pozdr. buziaki, Ursa, Kpd

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ursa nawet nie wiesz jak się cieszę, że mnie tu odnalazłaś :)

      Usuń
  2. Tiramisu w wersji śliwkowej jeszcze nie próbowałam, ba, nawet o takiej nie słyszałam. Ale podejrzewam, że przepadłabym od spróbowania pierwszej łyżeczki :)

    OdpowiedzUsuń

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...