Składniki:
- 7 - 8 białek
- 2 jajka
- sól, pieprz
- kilka łyżek ajvaru
- pół małego bakłażana
- pół czerwonej cebuli
- pół pomidora
- 125 g kulka mozzarelli
- rukola
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Formę do pieczenia (22x33 cm) wyłożyć papierem do pieczenia.
5 białek ubić na sztywno z odrobiną soli. Białka muszą być tak sztywne jak do biszkoptu. Pozostałe białka i całe jajka zmiksować w blenderze. Dodawać powoli do ubitych białek i delikatnie wymieszać. Można zrobić to robotem na najniższej prędkości przez dosłownie kilka, kilkanaście sekund. Masę przelać do przygotowanej formy u wyrównać. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 20 minut.
Bakłażana umyć i pokroić w plastry. Każdy plaster oprószyć solą a następnie usmażyć na patelni grillowej. Cebulę pokroić na ósemki i również usmażyć na patelni grillowej.
Pomidora pokroić w plastry. Mozzarellę osuszyć ręcznikiem papierowym i pokroić w plastry.
Upieczony spód wyjąć z piekarnika (powinien trochę urosnąć) i posmarować ajvarem zostawiając czyste brzegi (spód będzie opadał podczas smarowania, ale nie jest to powód do zmartwień). Na wierzch wyłożyć zgrillowane plastry bakłażana, cebulę, plastry pomidora i mozzarellę. Zwiększyć temperaturę piekarnika do 220 stopni i piec pizzę przez 10-15 minut. Podawać z rukolą. Smakuje na ciepło i na zimno.
Z nieba mi spadłaś z tym przepisem. Dziś piekę ciasto, do którego zużyję 8 żółtek i nie wiedziałam, co zrobić z białkami. A powiedz mi, mogłabym te białka zamrozić i zrobić ją w weekend, prawda?
OdpowiedzUsuńWedelko ja robię właśnie z mrożonych.
UsuńDzięki. Tak właśnie zrobię :)
Usuń