10.09.2016

Szarlotka z jagodami

Z tego przepisu na kruche ciasto korzystałam już wiele razy, ale dopiero niedawno pierwszy raz zrobiłam całe ciasto tak, jak pokazała Katie Quinn Davies w swojej książce "What Katie ate".  Zużyłam do niego prawie połowę moich jagodowych zapasów, ale nie żałuję.  Jeżeli macie zamrożone jagody, to spróbujcie.   Podejrzewam, że w oryginalnym przepisie chodziło o borówkę amerykańską. Jeżeli używacie naszych polskich jagód, to spokojnie możecie dać ich odrobinę mniej, bo są bardziej "esencjonalne" niż borówka.







Składniki:


  • 1 kg jabłek (użyłam antonówki)
  • 100 g cukru 
  • szczypta zmielonego imbiru
  • drobno starta skórka i sok z 1 cytryny
  • 300 g świeżych lub mrożonych jagód/ borówek amerykańskich (jagód można dać około 200 - 250 g)
  • 8 - 10 ciasteczek imbirowych (dałam korzenne)
  • 1 jajo z 1 łyżką mleka do posmarowania lub samo mleko


Ciasto:

  • 260 g mąki pszennej (lub orkiszowej typ 630)
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 125 g schłodzonego masła + więcej do smarowania formy
  • 1 - 4 łyżek zimnej wody


Wykonanie:

Mąkę przesiać do misy razem z solą i proszkiem.  Dodać masło pokrojone w kostkę i utrzeć palcami (lub robotem tak jak ja).  Kiedy mieszanka zacznie przypominać piasek dodawać po 1 łyżce wody cały czas wyrabiając robotem lub nożem aż ciasto się zwiąże. Ja zazwyczaj dodaję 3 łyżki wody, ale trzeba dodawać stopniowo.  Szybko zagnieść ciasto, uformować kulę, zawinąć w folię i schłodzić w lodówce przez ok. 30 min.
Jabłka umyć, orać i pokroić w plastry 1 cm.  Włożyć do garnka i wlać 250 ml wody.  Dodać cukier, imbir i skórkę z cytryny.  Zagotować, zmniejszyć ogień i gotować przez 15 minut.  Wsypać połowę jagód i gotować jeszcze ok 7 minut (jeżeli używamy świeżych, to ok 10 min).  Zdjąć garnek z ognia i przelać zawartość przez sito do garnuszka.  Owoce z sita odstawić, a płyn zostawić na sos.

Tortownicę o śr. 22 cm posmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia (można go najpierw zgnieść w rękach, a potem rozprostować.  Będzie się lepiej układał).  Ciasto wyjąć z lodówki, chwilę ocieplić a następnie podzielić na dwie części: 3/4 i 1/4.  Większą część rozwałkować tak, aby wyłożyć dno i boki tortownicy (wystarczy na ok 3 cm wysokości).   Ciasto nakłuć widelcem, przykryć papierem i obciążyć grochem lub kulkami ceramicznymi.  Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piec przez 10 - 15 minut.  Podpieczony spód wyjąc z piekarnika i zdjąć papier z obciążeniem.  Mniejszy kawałek ciasta rozwałkować i pokroić w pasy.

Ciasteczka imbirowe pokruszyć (zmiksowałam je blenderem).  Wysypać na podpieczony spód.  Na ciasteczka wyłożyć owoce z sita.  Na wierzch posypać resztę jagód.  Na jagody wyłożyć paski ciasta tak, aby powstała kratka.  Przycisnąć krawędzie pasków do podpieczonego ciasta. Posmarować jajkiem wymieszanym z mlekiem lub samym mlekiem.  Ciasto piec ok. 50 minut aż wierz będzie złocisty.
W międzyczasie przygotować sos.  Do syropu jabłko-jagodowego wlać sok z cytryny i gotować 15 - 20 minut, aż płyn zredukuje się o połowę.  Odstawić do wystygnięcia.
Ciasto podawać z sosem lub z sosem i śmietanką.




1 komentarz:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...