Składniki:
- 1 kg jabłek (użyłam antonówki)
- 100 g cukru
- szczypta zmielonego imbiru
- drobno starta skórka i sok z 1 cytryny
- 300 g świeżych lub mrożonych jagód/ borówek amerykańskich (jagód można dać około 200 - 250 g)
- 8 - 10 ciasteczek imbirowych (dałam korzenne)
- 1 jajo z 1 łyżką mleka do posmarowania lub samo mleko
Ciasto:
- 260 g mąki pszennej (lub orkiszowej typ 630)
- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 125 g schłodzonego masła + więcej do smarowania formy
- 1 - 4 łyżek zimnej wody
Wykonanie:
Mąkę przesiać do misy razem z solą i proszkiem. Dodać masło pokrojone w kostkę i utrzeć palcami (lub robotem tak jak ja). Kiedy mieszanka zacznie przypominać piasek dodawać po 1 łyżce wody cały czas wyrabiając robotem lub nożem aż ciasto się zwiąże. Ja zazwyczaj dodaję 3 łyżki wody, ale trzeba dodawać stopniowo. Szybko zagnieść ciasto, uformować kulę, zawinąć w folię i schłodzić w lodówce przez ok. 30 min.
Jabłka umyć, orać i pokroić w plastry 1 cm. Włożyć do garnka i wlać 250 ml wody. Dodać cukier, imbir i skórkę z cytryny. Zagotować, zmniejszyć ogień i gotować przez 15 minut. Wsypać połowę jagód i gotować jeszcze ok 7 minut (jeżeli używamy świeżych, to ok 10 min). Zdjąć garnek z ognia i przelać zawartość przez sito do garnuszka. Owoce z sita odstawić, a płyn zostawić na sos.
Tortownicę o śr. 22 cm posmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia (można go najpierw zgnieść w rękach, a potem rozprostować. Będzie się lepiej układał). Ciasto wyjąć z lodówki, chwilę ocieplić a następnie podzielić na dwie części: 3/4 i 1/4. Większą część rozwałkować tak, aby wyłożyć dno i boki tortownicy (wystarczy na ok 3 cm wysokości). Ciasto nakłuć widelcem, przykryć papierem i obciążyć grochem lub kulkami ceramicznymi. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piec przez 10 - 15 minut. Podpieczony spód wyjąc z piekarnika i zdjąć papier z obciążeniem. Mniejszy kawałek ciasta rozwałkować i pokroić w pasy.
Ciasteczka imbirowe pokruszyć (zmiksowałam je blenderem). Wysypać na podpieczony spód. Na ciasteczka wyłożyć owoce z sita. Na wierzch posypać resztę jagód. Na jagody wyłożyć paski ciasta tak, aby powstała kratka. Przycisnąć krawędzie pasków do podpieczonego ciasta. Posmarować jajkiem wymieszanym z mlekiem lub samym mlekiem. Ciasto piec ok. 50 minut aż wierz będzie złocisty.
W międzyczasie przygotować sos. Do syropu jabłko-jagodowego wlać sok z cytryny i gotować 15 - 20 minut, aż płyn zredukuje się o połowę. Odstawić do wystygnięcia.
Ciasto podawać z sosem lub z sosem i śmietanką.
Wspaniale się prezentuje :)
OdpowiedzUsuń