11.01.2017

Chleb orkiszowo - żytni za zakwasie

Dawno nie piekłam mieszanego chleba. Kiedy Liska pokazała swój ostatnio ulubiony chleb na instagramie, postanowiłam go upiec.  Liska piecze go w garnku, ja garnka nie mam, więc upiekłam w foremkach.  Chleb jest bardzo wilgotny, ale dzięki temu długo zachowuje świeżość.






Składniki:
  • 200 g zakwasu żytniego
  • 150 mąki żytniej chlebowej
  • 450 g mąki orkiszowej jasnej
  • 15 g soli
  • 550 ml wody

Wykonanie:
Wszystkie składniki dokładnie wyrobić w misie robota.  Ciasto będzie bardzo luźne, ale ma być gładkie.  Ciasto przelać do formy (30 cm) wyłożonej papierem do pieczenia.  Formę włożyć do worka foliowego i pozostawić do wyrośnięcia.  Mój chleb rósł przez 2 godziny w kuchni, potem wstawiłam go na noc do lodówki.  Rano wyjęłam formę i stał jeszcze przez godzinę w cieple.  Piec przez 20 minut w 240 stopniach, zmniejszyć temperaturę do 200 stopni i dopiekać przez 40 minut.  Gotowy chleb ma wydawać głuchy dźwięk kiedy popukamy go od spodu.  Chleb wystudzić na kratce.


2 komentarze:

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...