Składniki:
- 350 g płatków owsianych zwykłych lub górskich
- 60 g rodzynek
- 40 g śliwki suszonej (pokrojonej)
- 20 g wiórków kokosowych
- 20 g płatków migdałów
- 50 g orzechów włoskich (posiekanych)
- 400 g mleka słodzonego skondensowanego
- 1 łyżeczka przyprawy do piernika (opcjonalnie)
Wykonanie:
Formę 23 x 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
W misce wymieszać wszystkie suche składniki. Mleko podgrzać i ciepłym zalać mieszankę. Dokładnie wymieszać. Całość przełożyć do przygotowanej formy i wyrównać. Nie dociskać zbyt mocno. Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 150 stopni i piec przez około 40 minut. Wyjąć z piekarnika i jeszcze ciepłe pokroić na kawałki (nie wyjmować z formy). Pozostawić do całkowitego wystudzenia. Batony przechowywać w szczelnej puszce do tygodnia.
no szkoda by było zmarnować mleko:) pyszne batoniki, wszystkiego dobrego na Nowy Rok!
OdpowiedzUsuń