Składniki:
- 100 g mąki pszennej
- 1/4 łyżeczki soli
- 1 jajko, lekko ubite
- 25 g roztopionego masła
- 250 ml mleka
- 1-2 łyżki kawy rozpuszczalnej
- olej słonecznikowy do smażenia
- 40 g niesolonego masła
- 2 łyżki cukru pudru
- 2 łyżki likieru kawowego
- śmietana lub jogurt naturalny do podania
- 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
Wykonanie:
Przesiać mąkę i sól do miski, zrobić dziurę i wlać jajko, masło i połowę mleka. Dobrze ubić aż się wszystko połączy i potem stopniowo dodać pozostałe mleko wymieszane z kawą rozpuszczalną.
Rozgrzać odrobinę oleju na 18 cm patelni, i smażyć cienkie naleśniki (powinno wyjść około 8 sztuk). Naleśniki ułożyć jeden na drugim, zwinąć w rulon i pokroić na około 1 cm paski.
Na patelni rozgrzać masło z 2 łyżkami cukru. Mieszać aż cukier się rozpuści i wtedy nalać alkohol. Wrzucić pocięte naleśniki i podgrzać mieszając. Podawać natychmiast z odrobiną śmietany wymieszaną z kawą rozpuszczalną.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.