Składniki:
- 300 g mąki żytniej (może być razowa)
- 200 g zmielonych migdałów
- 1 jajko
- 100 g brązowego cukru
- 3/4 szklanki miodu
- 1,5 łyżki przyprawy korzennej do piernika
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 2 łyżki melasy (można zastąpić kakao)
- 50 g masła
- 2 łyżki likieru migdałowego
- pół szklanki posiekanych drobno migdałów (obranych wcześniej ze skórki)
- 120 g całych, obranych migdałów (do dekoracji)
Ponadto:
1 jajko roztrzepane z 2 łyżkami mleka do posmarowania pierniczków przed pieczeniem
Wykonanie:
W niedużym garnuszku umieścić: cukier, miód, melasę, masło. Podgrzewać, aż do całkowitego rozpuszczenia się cukru, przestudzić.
Do dużej miski wsypać mąkę żytnią, zmielone i posiekane drobno migdały, jajko, przyprawę korzenną do piernika, sodę oczyszczoną. Wymieszać, wlać przestudzoną masę miodową, dodać likier. Wyrobić ciasto (może się lekko kleić).
Podsypując ciasto mąką (tylko tyle, by się nie kleiło), rozwałkować na grubość około 5 mm. Wykrawać dowolne kształty pierniczków. Układać na blaszce, pozostawiając nieduże odstępy między pierniczkami. Na wierzch każdego pierniczka wcisnąć migdałka. Przed pieczeniem po wierzchu posmarować jajkiem rozmąconym z mlekiem. Piec w temp. 190ºC przez około 8 - 10 minut. Studzić na kratce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.