Zaczyn:
- 330 g maki żytniej typu 1370
- 264 g wody
- 33 g zakwasu
Wszystko dobrze wymieszać i zostawić na 16 godzin w temperaturze pokojowej.
Ciasto
- cały zaczyn
- 344 maki żytniej 1370
- 204 g wody
- 14 g soli
- 10 g świeżych drożdży
- 7,5 g żytniego słodu
- 1 łyżka płynnego słodu
Wykonanie:
Wszystkie składniki włożyć do miski miksera i wyrabiać 7 min. Zostawić na 30 minut.
Odmierzyć z ciasta po ok. 100 g i uformować okrągłe bułeczki (uwaga: ciasto jest lepiące).
Bułki przełożyć na blachę wyłożoną papierem lub wysmarowanej oliwa i zostawić na 75 min. w temperaturze pokojowej. Oprószyć mąka przed pieczeniem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.