Składniki:
- 1/3 filiżanki sosu słodko-kwaśnego
- 1/4 filiżanki wody
- 3 łyżki sosu hoisin
- 1 1/2 łyżeczki ziaren sezamu (można uprażyć)
- 1 ząbek czosnku, zmiażdżony
- 1 łyżeczka utartego imbiru lub 1/4 łyżeczki imbiru w proszku
- 1/4 do 1/2 łyżeczki orientalnego sosu chili
- 3 małe piersi z kurczaka (ja użyłam 2 większe podwójne i przekroiłam grubsze części na pół)
Wykonanie:
Najpierw zrobić sos. W małym garnuszku wymieszać wszystkie składniki poza kurczakiem. Zagotować na średnim ogniu często mieszając, zmniejszyć ogień. Gotować pod przykryciem przez 3 minuty. Odstawić.
Kurczaka umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. Posmarować kawałki kurczaka z każdej strony sosem. Grillować z każdej strony przez kilka minut, tak aby mięso było delikatne, ale nie było już różowe w środku (trzeba uważać, bo sos sprawia, że wydaje nam się, że mięso jest już gotowe, chociaż jeszcze nie jest ).
W garnuszku podgrzać pozostały sos. Podawać z kurczakiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.