Składniki:
- 2 szklanki mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 mały kubek twarożku homogenizowanego
- 1/4 szklanki mleka
- 1/4 szklanki cukru
- 1/4 szklanki oleju
- 20 g cukru waniliowego
- 3 jabłka
- 1 jajko
Wykonanie:
Jabłka obrać, pokroić, dodać cukier waniliowy, rozgotować i ewentualnie dosłodzić do smaku. Twarożek utrzeć z resztą cukru, dodając mleko, olej i mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Ciasto wyrobić na gładką masę, podzielić na 16 kawałków. Każdy kawałek rozwałkować na prostokąt. Połowę prostokątów naciąć po 3 poprzeczne paski. Na całe prostokąty nałożyć mus jabłkowy. Przykryć naciętymi prostokątami.(Ja swoje podzieliłam na 8 kawałków, przecięłam je w połowie i skleiłam). Brzegi skleić białkiem. Wierzch każdej bułeczki posmarować żółtkiem roztrzepanym z łyżką wody. Piec 15 minut (ja piekłam około 25 minut) w 200 stopniach.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.