Składniki:
- 1/3 filiżanki octu lub octu ryżowego (ten daje lepszy rezultat)
- 4 łyżki brązowego cukru
- 1 łyżka ketchupu
- 1 łyżeczka sosu sojowego (najlepiej jasnego)
- 2 łyżeczki mąki kukurydzianej wymieszane z 4 łyżeczkami wody
Wykonanie:
Wymieszać ocet, cukier, ketchup i sos sojowy i doprowadzić do wrzenia w małym garnuszku. Mąkę kukurydzianą rozprowadzić dokładnie w wodzie i dodać do pozostałych składników. Wymieszać dokładnie i przez chwilę pogotować tak, aby sos zgęstniał.
Jeśli chcemy uzyskać gęściejszy sos zwiększamy ilość mąki kukurydzianej do 4 łyżeczek, zachowują ilość wody. Jeśli chcecie można też dodać do niego 1 zieloną paprykę, pokrojoną na kawałki i kawałki ananasa już po dodaniu mąki kukurydzianej.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.