27.11.2009

Chleb z muesli

Chlebek banalny w wykonaniu, rosne pięknie i szybciutko.  A smak?  Małżonek po zjedzeniu 4 kromek powiedział, że ma ochotę dorobić sobie jeszcze.
Przepis wyszperany u Liski (tak swoją drogą co ja bym bez niej i jej przepisów zrobiła)




Składniki na jeden mały bochenek:

  • 210 ml wody z mlekiem (pół na pół)
  • 210 g mąki pszennej (dałam 100 g pszennej razowej i resztę zwykłej pszennej)
  • 40 g mąki żytniej
  • 2 łyżeczki suchych drożdży instant
  • 1 łyżeczka soli
  • 10 g masła
  • 15 g miodu
  • 80 g muesli
  • 15 g suszonych moreli, drobno posiekanych (nie dałam)

Wykonanie:

Wymieszać w misce suche składniki. Powoli wlewać mleko z wodą, dodać miód. Ręcznie lub mikserem (ja robiłam mikserem) wyrobić ciasto - będzie dosyć lepkie i geste (dlatego dodawałam jeszcze trochę mąki). Na końcu dodać morele.
Przykryć miskę folią spożywczą i odstawić do wyrastania na ok. 40-60 minut.
Z ciasta uformować bochenek i włożyć go do małej keksówki (ponieważ nie miałam małej kaksówki uformowałam owalny bochenek i włożyłam go do formy 26 cm na środek, tak żeby nie rozszedł się po bokach).
Posypać wierzch otrębami/płatkami/mąką.
Przykryć ściereczką i odstawić do wyrastania 30-40 minut (mój rósł troszkę dłużej).
Piekarnik nagrzać do 180 st C.
Przed wstawieniem chleba spryskać ścianki i dno piekarnika wodą.
Wstawić chleb i piec ok. 30-40 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...