02.11.2009

Słodkie placuszki z dyni

Przepis zobaczyłam u Majanki, a Majanka u Szarlotki.  I całe szczęście, że tak się stało.  Po pierwsze obiad piątkowy był "z głowy", a to co z niego zostało, zostało pochłonięte przez dzieci w piątek na kolację i resztka (ta, którą widać na zdjęciach) w sobotę na śniadanko przez moją małą niejadkę.  Synio stwierdził, że to najlepsze placuszki jakie jadł w życiu :)
A ponieważ placuszki jadłam i ja (a nie jadam od września mąki pszennej) zamieniłam zwykłą mąkę pszenną na taką razową i super. Musiałam tylko dodać jej trochę więcej bo moja dynia była dość wodnista i placuszki nie były zbyt łatwe w przewracaniu.  Zdjęcia niestety są jakie są, ale aparat był w piątek poza domem, a w sobotę nie było już za bardzo co fotografować - ale to chyba tylko rekomendacja dla placuszków.



Składniki na 20-30 szt.:

  • 800 g obranej i rozdrobnionej dyni
  • 60 g masła
  • Szklanka mąki pszennej (ja dałam razową i użyłam jej trochę więcej)
  • 4 jajka
  • 2 czubate łyżki cukru pudru
  • szczypta soli
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej
  • Dodatkowo: cukier puder do posypania, śmietana lub jogurt, dżem, nutella, syrop klonowy


Wykonanie:

Białka z dodatkiem soli ubić na sztywną pianę. Dynię zetrzeć na grubych oczkach tarki (ja starłam na papkę). Miękkie masło utrzeć z cukrem, dodając stopniowo po jednym żółtku. Puszystą masę połączyć z dynią, przesianą mąką, wymieszać a następnie dodać pianę z białek i delikatnie wymieszać. Smażyć na niewielkiej ilości oleju, formując niewielkie placuszki i rumieniąc placki z obu stron. Posypać placuszki dowolnym dodatkiem i smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...