Przepis pochodzi z książki "Kuchnia z bukietem przypraw"
Składniki:
- 1 kg truskawek
- sok z 1 cytryny
- 5 gwiazdek anyżu
- 1 szczypta szarego pieprzu (dałam czarny)
- 700 g cukru (można dać mniej)
Wykonanie:
Truskawki odszypułkować, umyć i przekroić na pół. Pokropić sokiem z cytryny i posypać 50 g cukru. Wymieszać i odstawić na 30 minut. Następnie owoce osączyć.
Do dużego rondla o grubym dnie przełożyć truskawki i pozostały cukier, dodać anyż i pieprz. Gotować 45 minut na małym ogniu, uważając by owoce się nie przypaliły.
Gorącą konfiturę przełożyć do słoików (ja nakładam do gorących). Zamkną i odwrócić do góry dnem. Kiedy konfitura wystygnie, słoiki znowu odwrócić. Przechowywać w lodówce
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.