Składniki (robię zawsze z podwójnej porcji):
- 7,5 dag mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 1/2 łyżeczki cukru
- 17,5 dag maślanki
- 1 łyżka oleju
- 1 jajko
- 1/2 łyżeczka esencji waniliowej
- szczypta soli
- owoce - jagody, kilka poziomek, truskawki
Wykonanie:
Wymieszać mąkę, proszek, sól i cukier. W drugim naczyniu rozbełtać olej, maślankę, jajko i esencję. Odstawić na chwilkę. W mące zrobić wgłębienie, wlać płynne składniki i wyrobić ciasto. (Ja robiłam wszystko w garnku, więc bez wgłębienia a ciasto po prostu wymieszałam łyżką).
Na patelnię z rozgrzanym olejem wlewać po 1 łyżce ciasta i smażyć około 2 minuty z jednej i z drugiej strony. Gotowe placuszki wyłożyć na ręcznik papierowy, żeby odsączyć tłuszcz. Podawać z owocami (dałam zmiksowane truskawki + reszta owoców w całości)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.