A placuszki? No cóż podczas obiadu słyszałam tylko mlaskanie, odgłosy zachwytu i prośby "Mamo daj jeście jednego klacuszka" (tak, tak klacuszka)
Sezon Truskawkowy jak widać w pełni.
Składniki:
- truskawki
Syrop:
- 150 ml soku pomarańczowego
- 1 owoc anyżu gwiazdkowego
- łyżeczka nasion kminku
- kilka łyżek cukru
Ciasto:
- 175 ml mleka
- 2 jajka
- 100g mąki
- łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 250g serka ricotta
(można dodać trochę cukru, ale ja nie dałam)
- olej do smażenia
Wykonanie:
W garnuszku podgrzać sok z cukrem, anyżem i kminkiem tak, aby cukier się rozpuścił. Ciepłym syropem zalać obrane z szypułek truskawki, odstawić na chwilę, aby przeszły smakiem syropu.
Przygotować ciasto
Do miski wlać mleko, żółtka, włożyć serek, przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, dodać sól. Całość delikatnie wymieszać trzepaczką. Ubić sztywną pianę z białek i dodawać ją stopniowo, małymi porcjami do ciasta, mieszać, przegarniając łyżką od dna. Na patelni rozgrzać olej, nakładać ciasto łyżką i formować okrągłe placuszki. Smażyć minutę z każdej strony. Podawać po kilka placuszków na talerzu, poprzekładanych truskawkami z syropu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.