Składniki:
- 1 1/2 filiżanki mąki pełnoziarnistej
- 1 filiżanka zarodków pszennych
- 2 łyżki słodzika (ja dałam 2,5 łyżki cukru)
- 1 1/4 łyżeczki cynamonu
- 1 1/4 łyżeczki sody
- 1/4 łyżeczki soli
- 1 1/4 filiżanki maślanki
- 2 jajka, lekko ubite
- 3 łyżki oleju roślinnego
- 1 gruszka, pokrojona w kostkę
- 1 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
Wykonanie:
Nagrzać piekarnik do 180 stopni. Formę do muffinków wyłożyć papilotkami.
Połączyć mąkę, zarodki, cukier, cynamon, sodę i sól w misce. W drugiej misce połączyć maślankę, jajka, olej, wanilię i gruszki.
Do suchych składników dodać mokre i delikatnie wymieszać (nie można za bardzo bo ciasto się nie uda). Rozłożyć masę do foremek. Piec przez 20 minut. Wystudzić na kratce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.