Składniki (na 2 porcje):
- 250 g chudej mielonej wołowiny (dałam wieprzowinę)
- 1 łyżka smażonej cebulki z pojemnika (usmażyłam sama, bo do takiej pojemnikowej nie mam zaufania)
- 1 1/2 łyżeczki maślanki lub jogurtu naturalnego
- 1 1/2 łyżeczki sosu sojowego
- 1 1/2 łyżeczki sosu Worcestershire
- duża szczypta świeżo zmielonego pieprzu
- olej roślinny
Wykonanie:
Wymieszać mięso z cebulką, maślanką, sosem sojowym, Worcestershire, pieprzem i solą. Podzielić na 2 porcje. Uformować ręcznie burgery (Nigella formuje je w specjalnej prasie). Rozgrzać patelnię grillową i posmarować burgery niewielką ilością oleju. Smażyć kotleciki po 2 minuty z jednej strony i 1 minutę z drugiej. Zdjąć patelnię z ognia i zostawić na niej mięso jeszcze na minutę. Burgery będą wtedy średnia wysmażone. (Ja moje smażyłam dłużej, bo nie lubimy takich nie do końca wysmażonych).
Burgery podawać w bułkach z sałatą, pomidorem, ogórkiem. My dodaliśmy jeszcze odrobinę musztardy i ketchupu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.