11.06.2010

Rolada śmietankowo-truskawkowa

Rok temu robiłam pierwsze podejście do rolady, niekoniecznie udane pod względem optycznym, ale smakowo było w porządku.  W tym roku postanowiłam, że ja się tak łatwo nie poddam i będę próbować dalej.  Może daleko mi jeszcze do ideału, ale jak tak dalej pójdzie, za dwa, trzy lata moje rolady powinny wyglądać idealnie.  Najważniejsze to się nie poddawać.
Przepis znaleziony u Dorotki.




Składniki na ciasto:

  • 3 jajka
  • 2 łyżki drobnego cukru
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • dodatkowo: 1 opakowanie cukru waniliowego (16 g)


Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Dosypać cukier i dalej ubijać. Dodawać kolejno żółtka, dalej ubijając. Na koniec wsypać mąki wymieszane z proszkiem, delikatnie wymieszać.

Blachę o boku 28 - 34 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wylać masę biszkoptową, wyrównać. Piec około 8 minut w temperaturze 190ºC. Ściereczkę kuchenną (lnianą) wysypać cukrem waniliowym. Położyć na niej upieczoną, gorącą roladę (wierzchem do ściereczki, natychmiast zdjąć papier). Następnie szybko zwinąć razem ze ściereczką, odstawić do wystygnięcia.

Masa śmietankowo - truskawkowa:

  • 600 g truskawek (300g + 300g)
  • 250 ml śmietany kremówki
  • 2 łyżki żelatyny
  • 1/3 szklanki cukru (lub więcej - mniej, w zależności od słodkości truskawek)


300 g truskawek zmiksować blenderem na sos. Kolejne 300 g pokroić na małe kawałki.

Żelatynę rozpuścić w minimalnej ilości gorącej wody (około 1/4 - 1/3 szklanki).

Kremówkę ubić, pod koniec ubijania dodać cukier. Wlewać do niej powoli sos z truskawek, dalej ubijając. Wlać żelatynę (ciepłą), cały czas ubijając. Na końcu wmieszać kawałki truskawek. Włożyć do lodówki na zgęstnienie, ale pilnować, by masa nie zgęstniała zbyt mocno, by można ją było rozsmarować na roladzie.

Ostudzoną roladę rozwinąć, szybko nałożyć masę truskawkową, zwinąć z powrotem. Włożyć do lodówki na 2 godziny, lub do kiedy stężeje.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...