Kiedy
nachodzi ochota na coś słodkiego, a w domu słodyczowe pustki. Kilka
banalnych składników i idealny deser gotowy. Do tego idealnie pasują do
Orzechowego Tygodnia.
Składniki:
- 4 jabłka
- 4 orzechy włoskie
- 6 - 8 orzechów laskowych
- 2 łyżeczki rodzynek
- 2 łyżeczki suszonej żurawiny
- 4 łyżeczki miodu
- cynamon, lub przyprawa do piernika
Wykonanie:
Piekarnik
nagrzewamy do 180 stopni. Jabłka myjemy, odcinamy górną część na mniej
więcej 3/4 wysokości. Łyżeczką wydrążamy gniazdo nasienne. Orzechy,
rodzynki i żurawinę siekamy. Mieszamy razem z przyprawami i wkładamy
mieszankę do wydrążonych jabłek.
Polewamy
każde jabłko łyżeczką miodu i przykrywamy odciętą końcówką. Wkładamy
do naczynia i pieczemy około 20 - 30 minut (w zależności od wielkości i
odmiany jabłek). Podajemy ciepłe.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.