Składniki (na ok. 10 sztuk):
- 90 ml oleju
- 250 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki sody
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki przyprawy do piernika
- 90 g jogurtu naturalnego
- 210 g puree z dyni
- 80 g cukru
- 1 jajko
- ok 10 łyżeczek nutelli, lub innego kremu czekoladowego
Posypka:
- 1/4 filiżanki cukru
- 2 łyżeczki cynamonu (lub przyprawy do piernika)
- 8-10 łyżek masła
Wykonanie:
Piekarnik nagrzać do 190 stopni.
Mąkę, proszek i sodę przesiać do miski. Dodać cukier, sól i przyprawę. Wymieszać. W drugiej misce połączyć puree z dyni, jajko, olej i jogurt. Połączyć zawartość dwóch misek i wymieszać tylko do połączenia składników.
Przygotować foremki muffinkowe (ja użyłam silikonowych). Wyłożyć po 1 sporej łyżce ciasta do każdej foremki. Następnie nałożyć po 1 łyżeczce kremu czekoladowego do każdej foremki. Na wierzch nałożyć po kolejnej łyżce ciasta. Starać się nakładać do 3/4 wysokości foremki, bo ciasto dość rośnie. U mnie wypłynęło z 1 foremki, gdzie było więcej ciasta.
Piec przez 20–25 minut, aż babeczki będą suche w środku. Odstawić na kratkę na około 10 minut do przestygnięcia.
W międzyczasie roztopić masło, oraz wymieszać cukier z przyprawami. Każdą muffinkę smarować masłem i obtaczać w cukrze.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.