14.02.2013

Scones z Devonshire

Pisałam już tutaj kilka razy, że uwielbiamy scones'y.  Robi się je szybko, zjada jeszcze ciepłe.  Czy można marzyć o lepszym weekendowym śniadaniu?  Ten przepis pochodzi z książki Delii Smith i spodobał się nam tak bardzo, że jednego dnia robiłam je dwa razy, na śniadanie i na kolację.




Składniki (na ok. 7 - 8 bułeczek)
  • 225 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 40 g masła w temperaturze pokojowej
  • 150 ml mleka
  • 1 1/2 łyżki cukru
  • szczypta soli

Wykonanie:
Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni.  Mąkę przesiewamy do miski.  Dodajemy masło i wyrabiamy palcami tak, aby powstały grudki.  Dodajemy proszek do pieczenia, cukier i sól.  Mieszamy.  Dolewamy stopniowo mleko i mieszamy ciasto nożem.  Ręce obsypujemy mąką i szybko zagniatamy ciasto.  Rozwałkowujemy na grubość 2 cm i wykrawamy bułeczki (należy robić to szybkim, prostym ruchem tak, aby bułeczki nie zmieniły kształtu).  Wycięte sconsy układamy na blasze do pieczenia wyłożonej papierem.  Pieczemy w górnych partiach piekarnika przez 12 - 15 minut.  Podajemy lekko ciepłe.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...