Składniki:
Na biszkopt (z przepisu Dorotki)
- 5 jajek
- 3/4 szklanki cukru (150 g)
- 2/3 szklanki mąki pszennej (tortowej) (100 g)
- 1/3 szklanki kakao (30 g)
- szczypta soli
Na masę:
- 500 g kremówki
- 500 g mascarpone
- 3 łyżki drobnego cukru
- 200 g gorzkiej czekolady
- Biszkopciki do dekoracji
Wykonanie:
Przygotować tortownicę o średnicy 22 cm. Wyłożyć dno papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzać do 170 stopni.
Białka
ubić ze szczyptą soli na sztywno. Dodawać po łyżce cukru, cały czas
ubijając. Następnie dodawać po jednym żółtku, nie przerywając
ubijania. Dodać przesianą mąkę i kakao. Wymieszać łopatką tak, aby
wszystkie składniki się połączyły. Przelać masę do przygotowanej
tortownicy. Wstawić do piekarnika i piec przez 35 - 40 minut. Gotowe,
gorące ciasto wyjąć i rzucić formą na podłogę mniej więcej z wysokości
kolan (60 cm). Wstawić do wyłączonego piekarnika i ostudzić przy
uchylonych drzwiczkach.
Wystudzony biszkopt przekroić na 3 blaty.
Czekoladę
połamać na kawałki i rozpuścić w kąpieli wodnej. Kremówkę ubić na
sztywno z cukrem. Mascarpone ubić mikserem w oddzielnej misce.
Następnie dodawać stopniowo do sera przestudzoną czekoladę i wymieszać.
Czekoladowy ser dodać do kremówki i całość wymieszać dokładnie.
Przygotowanym kremem przekładać upieczony biszkopt. Posmarować też boki. Brzegi tortu udekorować biszkopcikami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.