Składniki:
ciasto:
- 1,5 szklanki (o poj. 250 ml) mąki pszennej
- 20 g świeżych drożdży
- 1 łyżka cukru
- 0,5 szklanki ciepłej wody
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka oliwy + 1 łyżeczka do posmarowania miski
nadzienie:
- 5 łyżek masła w temperaturze pokojowej
- spora garść posiekanego czosnku niedźwiedziego
- ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę lub drobno posiekany (nie dałam)
- sól do smaku
Wykonanie:
Mąkę
przesiać do miski. Wkruszyć drożdże, posypać je cukrem i zalać wodą.
Wymieszać. Dodać pozostałe składniki i wyrobić elastyczne ciasto.
Miskę wysmarować oliwą i przełożyć do niej wyrobione ciasto. Przykryć i
odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na około godzinę.
W
międzyczasie przygotować masło czosnkowe. Umyty i osuszony czosnek
posiekać. Dodać do miękkiego masła. Ewentualnie dodać zwykły
czosnek. Posolić do smaku i wymieszać całość.
Wyrośnięte
ciasto odgazować i rozwałkować na prostokąt o wymiarach mniej więcej
30x25 cm. Rozsmarować na cieście masło czosnkowe i zwinąć w rulon.
Rulon pokroić na 12 równych części. Tak przygotowane bułeczki włożyć do
formy muffinkowej, przykryć i odstawić do wyrośnięcia na około pół
godziny. Nagrzać piekarnik do 180 stopni. Bułeczki piec przez około
20-30 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.