Składniki:
- 1 czerwona papryka, pokrojona w ćwiartki, bez pestek
- 1 żółta papryka, pokrojona w ćwiartki, bez pestek
- 1 łyżka oliwy
- 1.5 kg pałek z kurczaka (10-12 sztuk)
- 2 cebule, pokrojone w ósemki
- 2 ząbki czosnku, pokrojone w plasterki
- 125ml białego wytrawnego wina
- 660ml passaty pomidorowej
- 250ml bulionu z kurczaka
- 8 gałązek świeżego tymianku
- 80g czarnych oliwek
- mieszanka sałat, do podania
Wykonanie:
Rozgrzać
grill w piekarniku. Położyć na blaszce papryki, skórą do góry. Piec
przez około 10 minut, aż papryka zbrązowieje. Przełożyć do woreczka
strunowego i zamknąć na 10 minut. Wyjąć, zdjąć skórkę i pokroić w grube
plastry.
Rozgrzać piekarnik do 200°C. Na patelni rozgrzać
olej i na średnik ogniu podsmażyć kurczaka z każdej strony, aż lekko
zbrązowieje. Podsmażonego kurczaka przełożyć do naczynia do pieczenia.
Na
patelnię przełożyć cebulę i podsmażać przez 5 minut, mieszając od czasu
do czasu, aż cebula się zezłoci. Dodać czosnek i chwilę razem smażyć.
Wlać wino i gotować przez 2 minuty. Wino ma się zredukować mniej
więcej o połowę. Dodać papryki, passatę, bulion i tymianek. Doprawić
do smaku solą i pieprzem.
Tak przygotowanym sosem polać kurczaka. Piec przez 45 minut, aż kurczak będzie upieczony.Dodać oliwki i podawać z mieszanką sałat.
Tak przygotowanym sosem polać kurczaka. Piec przez 45 minut, aż kurczak będzie upieczony.Dodać oliwki i podawać z mieszanką sałat.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.