10.05.2013

Kurczak po prowansalsku

Dostałam ostatnio przemiłe zaproszenie od Malwiny i Edytki na wspólny obiad.  I to obiad nie byle jaki, bo rodem z Prowansji.  Dziewczyny znalazły przepis na kurczaka tak aromatycznego, że aż trudno to opisać.  Przygotowanie go, chociaż wygląda na pracochłonne, wcale takie nie jest.  Wymaga tylko dobrej organizacji i w kilka chwil  można przygotować wspaniały obiad.  A zanim kurczak się upiecze, można udać się na spacer.  Dziewczyny bardzo dziękuję za zaproszenie.




Składniki:
  • 1 czerwona papryka, pokrojona w ćwiartki, bez pestek
  • 1 żółta papryka, pokrojona w ćwiartki, bez pestek
  • 1 łyżka oliwy
  • 1.5 kg pałek z kurczaka (10-12 sztuk)
  • 2 cebule, pokrojone w ósemki
  • 2 ząbki czosnku, pokrojone w plasterki
  • 125ml białego wytrawnego wina
  • 660ml passaty pomidorowej
  • 250ml bulionu z kurczaka
  • 8 gałązek świeżego tymianku
  • 80g czarnych oliwek
  • mieszanka sałat, do podania

Wykonanie:
Rozgrzać grill w piekarniku.  Położyć na blaszce papryki, skórą do góry.  Piec przez około 10 minut, aż papryka zbrązowieje.  Przełożyć do woreczka strunowego i zamknąć na 10 minut.  Wyjąć, zdjąć skórkę i pokroić w grube plastry.
 Rozgrzać piekarnik do 200°C.  Na patelni rozgrzać olej i na średnik ogniu podsmażyć kurczaka z każdej strony, aż lekko zbrązowieje.  Podsmażonego kurczaka przełożyć do naczynia do pieczenia.
Na patelnię przełożyć cebulę i podsmażać przez 5 minut, mieszając od czasu do czasu, aż cebula się zezłoci.  Dodać czosnek i chwilę razem smażyć.  Wlać wino i gotować przez 2 minuty.  Wino ma się zredukować mniej więcej o połowę.  Dodać papryki, passatę, bulion i tymianek.  Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Tak przygotowanym sosem polać kurczaka.  Piec przez 45 minut, aż kurczak będzie upieczony.Dodać oliwki i podawać z mieszanką sałat.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...