11.05.2013

Szparagi i jajko w koszulce

Takie kolacje to jest to.  Pełne smaku, warzyw, prawdziwie wiosenne.   Jeżeli upieczecie szparagi wcześniej, to wykonanie tej sałatki zajmie nie więcej niż 5 minut.  Jeżeli pieczecie bezpośrednio przed kolacją, warto zarezerwować sobie około 15 minut więcej (w zależności od tego, jak szybko nagrzewa się Wasz piekarnik). Można podać sałatkę z sosem vinaigrette, ale bez niego też jest pyszna.




Składniki:
  • szparagi pieczone
  • jajko
  • sałata (lub mieszanka sałat)
  • 1 kromka chleba (np tego)
  • szczypiorek
  • 1 łyżka octu winnego
  • sól, pieprz


Wykonanie:
Umytą i osuszoną sałatę kładziemy na talerzu.  Szparagi kroimy na cząstki i układamy na sałacie. Zagotowujemy wodę z octem winnym.  Rozgrzewamy patelnię grillową.  Jajka wbijamy ostrożnie na talerzyk i delikatnie zsuwamy do lekko wrzącej wody.  Gotujemy 3-4 minuty.  Kiedy gotują się jajka grillujemy kromkę chleba.  Zgrillowaną kroimy na mniejsze kawałki i kładziemy na talerzu.  Wyjmujemy ugotowane jajka łyżką cedzakową. i kładziemy na wierzch sałatki.  Posypujemy szczypiorkiem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...