Składniki:
- 200g suszonych daktyli, wypestkowanych
- 100ml wrzącej wody
- 140g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 50g tartych orzechów włoskich
- 20 g tartych migdałów
- 50 g cukru trzcinowego
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka przyprawy do piernika
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody
- szczypta soli
- 150ml mleka
- 100ml oleju
- 50g syropu z agawy (lub miodu)
- 2 jajka
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
składniki na kruszonkę:
- 4 łyżki mąki pszennej
- 4 łyżki cukru trzcinowego
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich
Wykonanie:
Daktyle zalać wrzątkiem i odstawić na minimum pół godziny. Następnie zmiksować na gładką masę.
Przygotować
kruszonkę. Mąkę i masło wyrobić palcami, tak aby powstały okruszki.
Dodać cukier i orzechy. Wymieszać i odstawić (najlepiej do lodówki).
Piekarnik
rozgrzać do 170 stopni. Formę wyłożyć papilotkami. Suche składniki na
ciasto wsypać do jednej miski i wymieszać. Do drugiej wlać mokre
składniki i wymieszać. Mokre przelać do suchych, dodać pure daktylowe i
wymieszać całość widelcem. Ciasto nie musi być całkiem gładkie, mogą
pozostać grudki. Przełożyć masę do przygotowanej formy (u mnie wyszło
16 muffinek). Każdą muffinkę posypać przygotowaną kruszonką. Piec
około 20 minut. Wystudzić na kratce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.