Składniki:
- 1 łyżka oliwy
- 8 małych pojedynczych piersi z kurczaka
- 200g mozzarelli, pokrojonej w paski
- 8 plastrów prosciutto
- 375ml przecieru pomidorowego
- garść świeżej bazylii, oregano i tymianku (mniej więcej równe proporcje)
- świeży tymianek, do podania
- sznurek do obwiązania piersi
Wykonanie:
Kurczaka myjemy, osuszamy i podsmażamy na oliwie z każdej strony, na złoty kolor.
Na
dnie naczynia do zapiekania rozsmarowujemy przecier wymieszany z
posiekanymi ziołami. Na wierzch każdej podsmażonej piersi kładziemy
plaster mozzarelli, zawijamy szynką prosciutto i obwiązujemy sznurkiem.
Tak przygotowanego kurczaka układamy w naczyniu z przecierem
pomidorowym. Pieczemy 20 - 30 minut w 200 stopniach.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.