Na początek akcji brzoskwiniowej postanowiłam przygotować muffiny, które zauroczyły mnie podczas pierwszej morelkowej akcji.  Wtedy pokazały je Asieja i Natalka.  Nie wykorzystałam ich przepisu, a sam pomysł na dekorację.  Ciasto powstało na podstawie tego jagodowego, które tak nam posmakowało.
Składniki:
- 1 niepełna szklanka (250 ml) cukru
 - 2 szklanki mąki pszennej
 - 1/2 łyżeczki soli
 - 1/2 łyżeczki sody
 - 1 łyżeczka proszku do pieczenia
 - 2 jajka
 - 1/2 szklanki oleju
 - 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
 - 1 szklanka jogurtu naturalnego
 - 6-8 brzoskwiń
 
Wykonanie:
Brzoskwinie kroimy na ósemki.  Mąkę, cukier, sól, sodę i proszek mieszamy w misce.  Jajko, olej, ekstrakt
 i jogurt mieszamy w drugiej misce.   Mieszamy zawartość obu misek.  
Ciastem napełniamy foremki muffinkowe.  Do każdej wkładamy po 4 kawałki 
brzoskwiń.  Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 20
 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.