Na początek akcji brzoskwiniowej postanowiłam przygotować muffiny, które zauroczyły mnie podczas pierwszej morelkowej akcji. Wtedy pokazały je Asieja i Natalka. Nie wykorzystałam ich przepisu, a sam pomysł na dekorację. Ciasto powstało na podstawie tego jagodowego, które tak nam posmakowało.
Składniki:
- 1 niepełna szklanka (250 ml) cukru
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki sody
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 jajka
- 1/2 szklanki oleju
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1 szklanka jogurtu naturalnego
- 6-8 brzoskwiń
Wykonanie:
Brzoskwinie kroimy na ósemki. Mąkę, cukier, sól, sodę i proszek mieszamy w misce. Jajko, olej, ekstrakt
i jogurt mieszamy w drugiej misce. Mieszamy zawartość obu misek.
Ciastem napełniamy foremki muffinkowe. Do każdej wkładamy po 4 kawałki
brzoskwiń. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 20
minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.