05.07.2013

Sernik jagodowy

Kolejny sezon owocowy wspólnie rozpoczęty z Agnieszką.  Ponieważ od dawna miałam ochotę na sernik, powstał ten oto jagodowy.  Smakował nawet mojemu mężowi, który za sernikami nie przepada.




Składniki (na tortownicę o śr. 16 - 18 cm):
  • 450 g twarogu półtłustego, zmielonego
  • 130 g cukru
  • 2 jajka
  • 1 łyżka mąki kukurydzianej
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 100 g jagód

Wykonanie:
Twaróg, jajka, cukier, mąkę i ekstrakt zmiksować tylko do połączenia składników.  Masę wylać do tortownicy.  Na wierzch wysypać umyte i osuszone jagody.  Piec w 180 stopniach przez 45-55 minut, aż sernik się zetnie i środek nie będzie płynny.  Przestudzić w uchylonym piekarniku.  Następnie wyjąć i ostudzić zupełnie.  Kiedy sernik będzie zimny, wyjąć z formy.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...