Składniki:
- 90 g gorzkiej czekolady
- 225 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 125 g miękkiego masła
- 150 g cukru
- 2 jajka
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 125 g kwaśnej śmietany
- 250 g kremu orzechowo-czekoladowego
- ew. maliny lub truskawki
- orzechy włoskie
Wykonanie:
Piekarnik nagrzać do 190 stopni. Mąkę, sól i proszek wymieszać w misce. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce. Odstawić do przestygnięcia.
Masło i cukier utrzeć robotem na najwyższych obrotach. Dodać jajka, wanilię i czekoladę. Zmniejszyć prędkość miksera. Dodać przygotowaną wcześniej mąkę i śmietanę. Wymieszać tylko do połączenia składników. Masę przełożyć do foremek muffinkowych i piec przez około 20 - 25 minut, aż do suchego patyczka.
Muffinki wyjąć z piekarnika i po kilku minutach wyjąć z foremek. Odstawić na kratkę na około 5 minut do przestygnięcia. Wyłożyć na wierzch krem orzechowy. Udekorować orzechami i owocami (opcjonalnie).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.