25.05.2015

Syrop rabarbarowy

Wiele rzeczy w kuchni powstaje przez przypadek.  Nie inaczej było z tym syropem.  Tak naprawę miała powstać tarta, która marzyła mi się już od kilku lat.  Chciałam jednak przyspieszyć pewne rzeczy i się nie udało.  Na szczęście przy okazji powstał ten oto syrop.  Doskonale nadaje się do drinków, czy też jako dodatek do wody.  Będzie w sam raz na cieplejsze dni.



Składniki:
  • 400 g rabarbaru
  • 1 laska wanilii
  • 80 g cukru
  • sok z 1/2 cytryny
  • 300 ml wody


Wykonanie:
Rabarbar umyć i pokroić na kawałki (jeżeli chcemy uzyskać ładny, czerwony kolor, to go nie obieramy).
Do garnka wlać wodę, sok z cytryny, wsypać cukier, włożyć rozciętą laskę wanilii.   Gotować na małym ogniu do chwili kiedy rozpuści się cukier.  Włożyć rabarbar i pogotować przez 5 minut na niewielkim ogniu.  Odcedzić płyn przez gęste sito wyłożone gazą.  (Miąższu nie wyrzucać, przyda się do kruszonek, lub jako dodatek do jogurtu).  Ponownie zlać płyn  do garnka i zagotować.  Gotować przez 2 minuty.  Przelać do czystej butelki.  Przechowywać w lodówce.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...