27.05.2015

Kruszonka owsiana z owocami

Jeżeli macie jeszcze w zamrażalniku owoce, to pora zużyć zapasy tak, aby już za chwilę zapełniać zamrażalkę nowymi darami lata.  Taka kruszonka wydaje się być idealnym rozwiązaniem.  Nie dość, że pozwoli za jednym razem niemalże ogołocić lodówkę, to jeszcze jest pyszna i zdrowa.  Polecam.



Składniki:
  • 700 g mrożonych truskawek (lekko rozmrożonych)
  • 300 g rabarbaru (może być ugotowany tak jak tu)
  • 100 g jagód / borówek
  • 2  - 3 czubate łyżki mąki ziemniaczanej

Na kruszonkę:
  • 50 g masła
  • 75 g mąki orkiszowej / pszennej
  • 30 g cukru trzcinowego
  • 50 g płatków owsianych
  • 50 g orzechów włoskich


Wykonanie:
Masło wyrobić palcami z mąką.  Dodać cukier, płatki i posiekane orzechy i wymieszać.
Wszystkie owoce wymieszać z mąką ziemniaczaną i przełożyć do naczynia do zapiekania.  Posypać przygotowaną kruszonką.  Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i zapiekać przez około 25 - 30 minut.  Podawać po lekkim przestudzeniu.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...